från skiss till tröja

skizzecmig.jpg

Processen från en skiss på papper till färdig tröja består av flera olika steg.

Grunden till alla tryck är såklart ett bra motiv. Ett sådant uppstår gärna när vi är ute och reser, med vardagen på lite avstånd. Att komma hem med ett fullt skissblock från en resa är guld värt! De många skisserna måste sedan utvärderas och vi måste bestämma oss för vilken vi ska gå vidare med. Sedan jobbar vi vidare med motivet för att skapa en bild med klara linjer som fungerar bra att tryckas med screentryck.

Nästa steg är att överföra vårt motiv till en plastfilm, den används nämligen för att belysa screenramen.Vid screentryck kan man bara trycka en färg i taget, alltså måste vi göra ett plastfilmsoriginal per färg, ifall det handlar om ett flerfärgsmotiv.

Efter att screenramen är belyst och färdig behövs en rakel och färg, sedan kan man börja trycka. Vi trycker nästan bara på textil, men screentryck kan även göras på andra material såsom papper, plast eller glas.

Vid flerfärgsmotiv är det viktigt att ramen placeras på precis rätt ställe. Och varje färg måste torka innan man kan trycka nästa. Därför kan det ibland ta flera timmar att trycka ett motiv. Det är då en god idé att göra flera tröjor samtidigt.

Efter att alla tröjor har torkat är det viktigt att färgen fixeras, detta för att inte förlora i kvalitet då tröjorna tvättas. Det görs med hjälp av värme, t.ex ett strykjärn. Sedan återstår att sy på vår egna etikett, och så är Cmig-tröjan klar!

druckvorgang.jpg